Een gevoelig onderwerp
Oftewel: wel of niet slapen met je baby in bed?
Lieve Lezer,
De aanleiding voor deze blog is een bezoek aan een prijsuitreiking met betrekking tot nieuwe baby-/kind gerelateerde producten.
Ik heb daar een splinternieuw uitvinding gezien: een babybedje/ledikantje met een speciaal matrasje en een bijbehorende apparatuur. Een apparatuur dat de ademhaling van de moeder nabootst, zodat baby’s in een vroeg stadium zelfstandig kunnen leren slapen. Oftewel alleen slapen.
Nou, ik vind daar wat van. Toen ik dit nieuw bedje heb gezien, moest ik eerst heel hard lachen. Daarna werd ik verdrietig en zelfs boos. Waarom moet de ademhaling van de moeder nagebootst worden??? De ademhaling van de moeder is er! Maak daar gebruik van!
Een baby huilt omdat hij/zij bij de moeder wil zijn. Hij wil de warmte, de geborgenheid van de moeder voelen. Hij wil huid op huid contact. Hij wil de stem van de moeder horen. Hij wordt negen maanden lang in de veilige buik van mama gedragen, waarom zou dit na de bevalling anders moeten?
In onze westerse maatschappij wordt te vaak alles op alles gezet om natuurlijke processen door te breken of te veranderen. Dat een baby zo lang mogelijk bij de moeder wil zijn, is een natuurlijke proces. Als wij de dierenwereld bestuderen, dan kunnen we zien, dat er geen een dierensoort is die haar welpje/babytje alleen laat slapen ’s nachts. Waarom de mens wel?
Of als wij naar Afrikaanse landen kijken, dan zien wij dat daar de mama’s hun kroost jarenlang op hun rug dragen en naast hun slapen. Verschillende onderzoeken hebben dan ook aangetoond, dat deze kinderen gelukkiger en meer in balans zijn op emotioneel gebied.
Baby in bed adviezen
Ook ik/wij hebben alle goedbedoelde adviezen destijds opgevolgd. Toen onze zoon niet wilde slapen, veel huilde, hebben alles ingeschakeld. Vakliteratuur, slaapcoaches, consultatiebureau, etc.
Ook wij probeerden onze zoon aanleren dat mama steeds terugkomt naar zijn slaapkamertje om zijn bolletje te aaien zodra hij verdrietig is. Toen weer weggelopen, en weer terug…. eindeloos lang. Ik heb maar een ding hiermee bereid: harder huilen dan mijn zoontje. Elke vezel in mijn lijf schreeuwde: ‘niet doen! Dit is niet normaal! Dit is niet natuurlijk.’
Maar omdat je deze adviezen overal hoort en leest, geloof je dat dit de normale aanpak is. Je leert om je moederinstinct uit te schakelen. Je durft niet je eigen intuïtie te volgen. Herkenbaar?
Hoe onnatuurlijk wil je het nog hebben?
Toen heb ik alles van bovengenoemde losgelaten en heb mijn zoontje bij ons in bed genomen. Vanaf dat moment is alles veranderd. Onze baby ging slapen, ik ging slapen en papa ging ook slapen. Wat een opluchting en verheldering was dat.
Ik zal dan ook nooit meer anders doen. Ik zal altijd mijn moederinstinct volgen, want dat is de beste raadgever.
Het leerpunt is dus, durf jezelf te zijn, durf je eigen gevoel te volgen en laat je je niet beïnvloeden door hoe anderen eventueel over je aan denken.
Bedsharing of co-sleeping
Bedsharing of co-sleeping, ofwel het delen van het bed met je baby of kind, kan een prachtige manier zijn om aan deze behoefte te voldoen. Het biedt tal van voordelen:
- Verbeterde hechting: Fysiek contact tijdens de nacht versterkt de band tussen ouder en kind.
- Betere slaap voor iedereen: Baby’s worden rustiger doordat ze de nabijheid van hun ouders voelen, wat zorgt voor een beter nachtrust. Ouders hoeven minder vaak op te staan, wat hun eigen slaap ten goede komt.
- Gemakkelijke borstvoeding: Voor moeders die borstvoeding geven, maakt bedsharing het voeden ’s nachts eenvoudiger en minder vermoeiend.
- Emotionele veiligheid: Kinderen voelen zich veiliger en minder angstig wanneer ze weten dat hun ouders dichtbij zijn.
Een veelgehoorde zorg is dat kinderen hierdoor “verwend” raken of nooit zelfstandig leren slapen. Onderzoek laat echter zien dat kinderen die als baby nabijheid hebben ervaren, later juist zelfstandiger en zekerder zijn. Het idee dat onafhankelijkheid voortkomt uit vroege afzondering blijkt niet te kloppen.
Rietka Baby LoopSlaapzak
Om je kindje een lekkere behaaglijk gevoel te geven ’s nachts, probeer eens de Rietka Baby LoopSlaapzak. In een slaapzak kan een kind zich niet blootwoelen, waardoor hij/zij warm en comfortabel blijft tijdens de nacht. De slaapzak zorgt voor een constant warmteniveau, wat bevordert het doorslapen. Dit is niet alleen fijn voor het kind, maar ook voor de ouders.
Het biedt kinderen een vertrouwd gevoel, waar ze ook slapen. Dit kan vooral handig zijn in nieuwe omgevingen waar een kind zich anders onrustig kan voelen.
Het aantrekken van de slaapzak kan deel uitmaken van een vast avondritueel. Dit helpt kinderen om zich mentaal voor te bereiden op het slapengaan, wat rust en regelmaat biedt.
Wij hebben slaapzakken voor elk seizoen en in talloze leuke designs. Of je nu een warme slaapzak zoekt voor de winter of een luchtige variant voor de zomer; er is altijd een geschikte optie te vinden.
Onze nieuwe collectie winterslaapzakjes zijn onder andere in de kleuren Kittens Sand, of Kittens Blue, Confetti Army, Confetti Caramel of Giraffe Sand.
Lieve groet,
Ik ben reuze benieuwd hoe jij denkt over je baby, of kind, in bed nemen en wat je ervaringen zijn.